Skip to content

Túl sok sövény (kínai tanmese)

  Túl sok sövény

  Yang Zi mester szomszédjának elkóborolt a báránya, kiküldte hát összes emberét a bárány kere­sésére, és megkérte Yang Zi szolgáját, tartson ő is velük.

  – Micsoda! – rikácsolt Yang Zi. – Ennyi emberre van szükséged, hogy megkeress egy bárányt?

  – De hisz annyi ösvény van itt, ki tudja, merre ment – magyarázkodott a szomszéd.

  Amikor a szolga visszatért, Yang Zi megkérdezte:

  – No, megtaláltátok a bárányt?

  A szolga azt felelte, nem. Akkor Yang Zi megkérdezte, hogyhogy nem tudták megtalálni.

  – Túl sok az ösvény – felelte a szolga. – Egyik ösvény beletorkollik a másikba, nem tudtuk eldönteni, melyiket válasszuk, így aztán visszafordultunk.

  Yang Zi gondolkodóba esett. Hosszú ideig nem szólt semmit, egész nap el se mosolyodott.

  Tanítványait meglepte a viselkedése.

  – Egyetlen bárány nem a világ – vigasztalták mesterüket -, meg aztán nem is a tiéd volt. Miért lettél hát ilyen szótlan és komor?

  Yang Zi nem válaszolt, és tanítványai tanácstalanok voltak. Egyikük, Mengsheng Yang meg­próbálta kifejteni, mi játszódhat le a mesterben.

  – Ha túl sok az ösvény – mondaná a mester -, az ember nem találja meg az elkóborolt bárányt. Ha egy tanítványnak túl szerteágazó az érdeklődése, elaprózza az idejét. Minden tudás ugyan­azon forrásból ered, de a tudáshoz sokféle módon lehet eljutni. Ha tévútra lépsz, csak úgy kerülhetsz a helyes ösvényre, ha visszatérsz a kiindulóponthoz, az igazság forrásához. Mivel Yang Zi tanítványa vagy, tőle akarod megszerezni a tudást, add neki át magad teljes mérték­ben, különben soha nem fogod megérteni a mestert.

  (Forrás: meseld.hu)

  Pin It on Pinterest