Karácsonyi szokások a világban

Karácsony New Yorkban
Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Itt a tél, mindenki izgatottan várja a karácsonyt. Az izgalom mindenhol ugyanolyan, a szokások azonban a világ tájain különböznek. A magyar családokban általában a Jézuska vagy a Télapó hozza az ajándékokat, de Európa más országaiban különbözőek a szokások, még az ajándékozás időpontja sem azonos.

Christkind-Austria
Christkind-Austria

A velünk szomszédos Ausztriában Christkind, vagyis karácsony gyermeke az ajándékhozó, Németországban Weihnachtsmann, vagyis a télapó (szó szerinti fordításban a karácsonyapó) teszi a fenyőfa alá a csomagokat.

Az angoloknál Father Christmasra (karácsonyapó) várnak a gyerekek. A brit mesék szerint a télapó – aki földig érő, piros köpönyeget visel – a kéményen keresztül érkezik a kandallóba, az ajándékokat pedig a kandallópárkányra akasztott hosszúszárú zokniba rejti el. A legenda szerint ugyanis egyszer a télapó, miközben a kéményben ereszkedett lefelé, véletlenül elejtett egy pár aranyérmét, amelyek a kandallón száradó zoknikba estek.

Santa Claus USA
Az USÁ-ban a gyerekek a zokniba várják az ajándékot Santa Claustól.

Az Amerikai Egyesült Államokban hasonló módon várják Santa Claust, akinek csak a ruhája más egy kicsit, mint angol „rokonáé”, ő ugyanis nem hosszú, hanem rövid köpenyt visel, és az Északi-sarkon él.

Svédországban Jultomten, vagyis egy manó hozza a karácsonyfa alá tett ajándékokat. A szomszédos Finnországban – ahol az igazi Télapó lakik – a télapó egyenesen bekopog a házakba, s a házba lépve hangosan megkérdezi: „lakik itt jó gyerek?” Természetesen mindenhol csupa-csupa jó gyerek lakik, akiknek most már átadhatja az ajándékokat.

Joulopukki, a finn Mikulás
Joulo Pukki, a finn Mikulás

Finnországban a Télapó, „Joulu Pukki” Rovaniemi városában él, és saját irodájában válogatja szét a világ minden tájáról érkező leveleket, amelyekkel a gyerekek árasztják el.

Ausztráliában szintén feldíszítik a karácsonyfát, ami többnyire műfenyő, hiszen ott ebben az időben forró nyár van, az igazi fenyő elszáradna. A Mikulás „szánját” nyolc fehér kenguru húzza. Az ausztrálok a karácsonyi vacsorát kint a kertben fogyasztják el, majd lemennek a tengerpartra egyet fürödni, így ünnepelik a karácsonyt.

Ded Moroz
Gyed Moroz Oroszorországban januárban ajándékozza meg a gyerekeket.

Oroszországban teljesen más az ünnep, hiszen az ajándékozás nem decemberben történik, hanem január elsején, de ugyanúgy a feldíszített karácsonyfa alatt. Ennek oka a pravoszlávok eltérő naptára, náluk a karácsony későbbre esik, mint Európában. A kék vagy piros ruhájú, trojkán közlekedő Gyed Moroz segítője Sznyegurocska (Hópelyhecske), Fagy Apó unokája.

Olaszországban és Spanyolországban az ajándékozás fő napja nem Szenteste, avagy karácsony napja, hanem Vízkereszt napja, január 6.

Itália több vidékén La Befana, vagyis Vízkereszt szülötte hozza az ajándékokat, bár ma már külföldi hatásra újabban már divatba jött Babbo Natale, azaz a Télapó, aki Karácsonykor hozza az ajándékokat. Az olasz gyerekek nem virgácsot, hanem szenet kapnak a Télapótól, ha nem fogadnak szót.

Spanyolországban Vízkeresztkor a gyerekek a kitisztított, kifényesített cipőiket a küszöb elé teszik, és abba kapják – a magyar Mikulás szokáshoz hasonlóan- az ajándékot. A spanyol gyerekek a bibliai napkeleti bölcstől (Háromkirályok) várják az ajándékot.

Karácsonyi manók Izlandon
Karácsonyi manók Izlandon

A karácsony izlandi nyelven Jol, ami a Jolasveinar-nak nevezett manóktól ered. Izlandon 13 Télapó van, akik mindenféle turpisságokat csinálnak – hogy ki mit, azt már a nevük is tükrözi (pl: Ajtócsapkodó, Ablakonkukucskáló, Fakanálnyaló, Láboskikaparó … stb.)

A szüleik Grýla (anyuka) és Leppalúði (apuka). Grýla egy gonosz troll volt, aki a Karácsonymacskával együtt megette azokat a gyerekeket, akik nem kaptak új ruhát karácsonyra – de mivel a gyerekek kaptak új ruhákat, így a Grýla idővel éhen halt. A férje Leppalúði, aki egy naplopó, nem csinál semmit. A 13 Télapó egyesével jön a gyerekekhez, mindegyik egy meghatározott napon – az első december 12-én, az utolsó 24-én.

Karácsonyfát mindenhol díszítenek, ez a szokás Németországból terjedt el az egész világon a 19. század folyamán.

Forrás: Mimicsoda.hu