Mikor van advent első vasárnapja? Adventi hagyományok

Advent első vasárnapja
[Total: 1    Average: 4/5]

Ti is meggyújtottátok már a gyertyákat az adventi koszorún? Adventi naptárt is kaptál? Tudod-e, hogy november 27-től kezdve minden vasárnap újabb gyertyákat gyújtanak meg az emberek?

Mikor van advent első vasárnapja?
Advent szavunk a latin adventus főnévből ered, jelentése eljövetel, megérkezés. Ez az időszak a Krisztus eljövetelének, a karácsonyra való felkészülésnek az ideje. Adventet már az 5-6. században is megünnepelték: ekkor az éjféli harangszó jelezte az advent kezdetét. Advent egy 40 napos időszakot jelentett a ókorban, viszont a Gergely naptár bevezetésével 4 hétre rövidült.

Adventi koszorú

Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik.
2022. november 27-én gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorún.
Advent első vasárnapja a Szentestét megelőző 4. vasárnap.

Miért van négy gyertya az adventi koszorún?

Ez a díszes tárgy általában fenyőágból készül, kör alakú, amelyet négy gyertyával díszítenek. A négy gyertya szimbolizálja adventi időszak 4 vasárnapját. Három gyertya színe a katolikus hagyomány szerint lila, egy pedig rózsaszín.

Adventi naptár
Adventi naptár

A gyertyákat vasárnaponként gyújtjuk meg, minden alkalommal eggyel többet. Minden gyertya egy fogalmat szimbolizál: a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt. 

A  gyertyák egy-egy személyre (vagy közösségre) is utalnak: Az egyik gyertya Ádámot és Évát idézi, a második a zsidó népet, a harmadik Keresztelő Szent Jánost, a negyedik pedig Szűz Máriát.

Adventi naptár

A karácsonyi várakozás izgalmát néhány családban adventi naptárral tetézik a felnőttek. A gyerekek ilyenkor általában egy házikóra hasonlító ajándékot kapnak, amelyen kis ablakocskák jelzik a napokat, amelyek karácsonyig még hátra vannak.

(Forrás: mimicsoda.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük