Skip to content

Devecsery László: Rókáék húsvétja

  Rókáék húsvétja

  Egyszer volt, hol nem volt, kerek erdő szélén volt… Nem más, mint a húsvéti nyuszi háza. Olyan volt az egész, akár egy hímes tojás. Kerek az ablaka, kerek az ajtaja, még a kéménye is kereken pöfékelte a kerek füstöt. Történt egyszer, hogy a legkisebb nyúllány

  Nyuszi Juci ─ kirándulni ment a testvéreivel. Elhatározták, hogy felmásznak a hegy tetejére.
  A két nagyobb ─ Anci és Manci ─ fürgén fel is kapaszkodott a tetőre.

  Lihegve, sietve Julcsi is követte őket.
  Megcsodálták a felhősipkás hegyeket, a délceg fenyőket és a lankás völgyeket. Julcsi, kicsit távolabb, egy hegyi kecskét pillantott meg. Mind közelebb merészkedett a hegytető pereméhez.  A kövek meglazultak a talpa alatta, ő pedig leesett…, zuhant lefelé…, egészen addig, míg egy kiálló ágacskán fent nem akadt. Juci sírva kapaszkodott …  Testvérei nem tudtak neki segíteni, ezért elszaladtak segítségért… Nyuszi Juci panaszos makogása messzire elhallatszott.
  Éppen arra járt a róka, legkisebb fiacskájával. Hamarosan meg is pillantották a szorult helyzetben lévő nyuszit.
  – Segítsünk neki, édesapám! – szólt a kis róka.
  – Nem bánom, segítsünk!
  Az öreg róka addig-addig ügyeskedett, míg Juci közelébe nem ért. Lenyújtotta hosszú farkát, amibe a nyuszilány bátran bele is kapaszkodott. Felhúzta a hegy tetejére.
  – Most meg fogsz enni? – kérdezte riadtan Juci.
  – Dehogy eszlek, dehogy eszlek!
  – Csupán segítettünk neked! – felelte a kis róka.
  A két róka elszaladt. Juci ámulva nézett utánuk.  Közben lihegve, loholva, hosszú kötéllel, megérkezett a nyuszi-család. Csodálkozva látták legkisebb gyermeküket sértetlenül, épen, egészségesen.
  Juci elmesélte, mi történt vele. Az első rémület után mindannyiuknak eszébe jutott valami…


  Elérkezett a hímes tojást ajándékozó húsvét napja. Rókáék a pisztrángos tóhoz indultak. A lyuk szájánál majdnem elestek valamiben.  Gyönyörűséges hímes tojások sorakoztak a bejárat előtt.
  – Látod, édesapám, – szólt a legkisebb rókafiú – csodálatos dolog valakin segíteni. Lám, nyusziék így köszönték meg a segítséget!
  A rókacsalád apraja és nagyja boldogan csodálta az ünnepet köszöntő hímes tojásokat

  Pin It on Pinterest