Skip to content

Kolozsvári Grandpierre Emil : A kisnyúl

  A kisnyúl

  Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás-tengeren is túl volt egy kisnyúl. Ez a kisnyúl jó étvággyal legelészett a réten, s hogy még jobban legelészhessen, felakasztotta a csengettyűjét egy fiatal fára. Mire a kisnyúl jóllakott, megnőtt a fa. Olyan magasra nyúlott, hogya kisnyúl hasztalan ágaskodott, a csengettyűjét nem érte el. Kérte tőle, adja vissza.

  – Nem adom én, eleget adtam már! – válaszolt a fa. Megharagudott a kisnyúl, s elment a fejszéhez.

  – Kérlek, fejsze, döntsd le a fát, nem akarja visszaadni kis csengettyűmet.

  A fejsze a fejét rázta.
  – Nem döntöm én, eleget döntöttem már!
  Elment a nyúl a kőhöz.
  – Kérlek, kő barátom, csorbítsd ki a fejsze élét, a fejsze nem akarja ledönteni a fát, a fa nem akarja visszaadni a kis csengettyűmet.
  – Nem csorbítom, eleget csorbítottam már!
  Nem boldogult itt sem a kisnyúl, s patakhoz járult hát.
  – Kérlek, patak, mosd ki a követ, a kő nem akarja kicsorbítani a fejsze élét, a fejsze nem akarja ledönteni a fát, a fa nem akarja visszaadni a kis csengettyűmet.

  De a patak csak ennyit mondott:
  – Nem mosom én, eleget mostam már!
  ”Az ökör csak megsegít” – gondolta a kisnyúl.
  – Kérlek ökör komám, idd ki a patakot, a patak nem akarja kimosni a követ, a kő neme akarja kicsorbítani a fejsze élét, a fejsze nem akarja ledönteni a fát, a fa nem akarja visszaadni kis csengettyűmet.

  Az ökör bődült egyet:
  – Nem iszom én, eleget ittam már!
  ”Majd a mészáros!” – reménykedett a kisnyúl.
  – Kérek, mészáros, vágd le az ökröt, az ökör nem akarja kiinni a patak vizét, a patak nem akarja kimosni a követ, a kő nem akarja kicsorbítani a fejsze élét, a fejsze nem akarja ledönteni a fát, a fa nem akarja visszaadni a kis csengettyűmet.
  – Nem vágom én, eleget vágtam már!

  Erre úgy megharagudott a kisnyúl, hogy meg sem állott a bolháig.
  – Édes-kedves bolha komám, csípd meg a mészárost, a mészáros nem akarja levágni az ökröt, az ökör nem akarja kiinni a patakot, a patak nem akarja kimosni a követ, a kő nem akarja kicsorbítani a fejsze élét, a fejsze nem akarja ledönteni a fát, a fa nem akarja visszaadni kis csengettyűmet.
  – No, majd meglátjuk!
  A bolha megcsípte a mészárost, a mészáros levágta az ökröt, az ökör kiitta a patakot, a patak kimosta a követ, a kő kicsorbította a fejsze élét, a fejsze kivágta a fát, a fa visszaadta a kis csengettyűt. A kisnyúl csilingelni kezdett a csengettyűvel, s még most is csilingel, ha azóta el nem vesztette.

  Pin It on Pinterest