Skip to content

Békakirándulás

  japán mese

  Valamikor réges-régen élt Kiotóban egy béka. Napjai békésen folytak, a fővárosban nagy tekintélynek örvendett, csak az bántotta, hogy még sohasem látta Osakát, Japán második leghíresebb városát. Egyszer aztán elhatározta, hogy útra kel, megnézi a várost, melyről már annyit hallott.

  Osaka és Kiotó között félúton hatalmas hegy emelkedik. No, a kiotói béka megy, megy egyre feljebb a hegyen. Mikor holtfáradtan a tetőre érkezik, látja ám, hogy a túlsó oldalról egy másik béka kapaszkodik nagy lihegve a hegytetőre. A kimerültségtől jó ideig nem jutott szóhoz sem az egyik, sem a másik.

  Mikor végre kifújták magukat, a kiotói béka így szólt:

  -Ahogy látom, kegyelmed nagy kirándulásra indul. Ugyan merre vezet az útja?

  -Osakába lakom, kérem – válaszolt a másik béka -, minthogy még sohasem láttam Kiotót, most végre szeretném megnézni. S ön vajon hova, merre?

  -Én meg éppen Osakába akarok ellátogatni. Különben kiotói vagyok.

  Erre szépen elmondták egymásnak, ki merre, hogyan jött, s csüggedten állapították meg, hogy még csak fele utat járták meg.

  Egy ideig némán keseregtek, aztán így szólt az osakai béka:

  -Úgy vélem, hogy holtra fárasztjuk magunkat mindketten, s mégsem érünk oda, ahova indultunk. Éppen most vagyunk utunk legmagasabb pontján. Minek fáradnánk tovább? Innen is megnézhetjük Osakát is, Kiotót is.

  -Pompás ötlet! – helyeselte a kiotói béka.

  No, erre mindketten hátsó lábukra álltak, a mellsővel meg egymást támogatták, s ámuldozva nézték az alattuk elterülő várost.

  Hosszas nézelődés után felkiáltott ám az osakai béka:

  -Ejnye, hiszen Kiotó éppen olyan, mint Osaka!

  Felkiált erre a másik:

  -Osaka semmiben nem különbözik Kiotótól!

  Eszükbe sem jutott, hogy beszélgetés közben megfordultak, s mikor felágaskodtak, egyikük is, másikuk is azt a várost nézte, ahonnan elindult!

  Elégedetten, megnyugodva tértek haza mindketten.

  Pin It on Pinterest