A kutya okmányai (litván népmese)

A fekete kutya
Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 3 Átlag: 5]

A kutyák bálba készültek. Mindenük volt, csak borsot nem találtak sehol. Minálunk azt nem lehetett kapni, Poroszországból kellett hozni. A kutyák beszerezték az okmányokat, és egy kutyát elküldtek borsért. A kutya útközben letévedt az útról, eljutott egy tóhoz, amit át kellett úszni. Jár a kutya fel-alá a parton, nézi, hogy hogyan úszhatna át, hogy el ne ázzanak az okmányai. A parton találkozott egy macskával. Mindjárt meg is kérdezte:

– Nem segítenél nekem?

– Nem tudom, hogy mit akarsz – mondta a macska.

– Én átviszlek téged a túlsó partra a hátamon, te pedig fogod a papírjaimat, hogy azok át ne ázzanak – magyarázta a kutya.

– Ennyit megtehetek neked – mondta a macska.

Átvette az okmányokat, felugrott a kutya hátára, az meg kezdett úszni a tóban. Amikor átúszott, látta, hogy az okmányok rendben voltak. A kutyának nagyon tetszett az együttlét a macskával.

– Tovább is menjünk kettesben – mondta. – Nekem az okmányokkal Poroszországban kell borsot vennem.

És mentek is tovább együtt. Leszállt az éj, eljutottak egy épülethez. A kutya elhelyezkedett az ól falánál, és kijelentette: – Jó lesz nekem itt megpihenni.

A macska meg azonnal felugrott a tetőre.

– Én itt jól kipihenhetem magam – mondta.

De eleredt az eső. A kutya arra gondolt, hogy elázhatnak az okmányai. Megint szólt a macskának:

– Te fent vagy a tetőn, a fedél alatt, vigyáznál az okmányokra, hogy el ne ázzanak?

– Rendben van, add ide! – felelt a macska.

Átvette a papírokat, visszamászott a tetőre. Lefeküdt, a kutya meg ismét elhelyezkedett az ólban, és mindketten elaludtak.

De éjjel előjöttek az egerek, elvették a kutya okmányait és elvitték, fészket csináltak belőlük maguknak.

A macska felébredvén észrevette, hogy sehol sincsenek a kutya okmányai. Mit tegyen, elfutott előle, nehogy kérje. A kutya meg várja, egyre várja, hogy a macska visszaadja neki a papírokat. De hiába várta.

És most, mihelyt csak megpillant a kutya egy macskát, azonnal kergetni kezdi, mert azt hiszi, hogy még mindig nála vannak az okmányok. A macska pedig, miután megtudta, hogy az egerek semmisítették meg a kutya okmányait, azokat kergeti: ha csak megpillant egy egeret, életben nem hagyja azt.

A kutyák pedig hiába várták a borsért elküldött kutyát, ezért mihelyt csak megpillantanak egy idegen kutyát, azonnal szaglászni kezdik, nem az-e az, amelyiket elküldték az okmányokkal Poroszországba borsért.