Skip to content

Szaka Péter: A húsvéti nyúl

  A húsvéti nyúl

  Valamikor réges-régen még a mezei pocok hozta az ajándékot a jó gyerekeknek. Minden évben neki küldték el kívánságaikat, ő pedig szorgalmasan összegyűjtögette a meglepetéseket. Nem is hívták másként, mint húsvéti pocoknak.

  Történt egyszer nagypénteken, hogy a húsvéti pocok egy tisztás kellős közepén az utolsó ajándékokat rendezgette kosarába. Már nagyon fáradt volt, így nem vette észre, hogy ellensége, a sas köröz a feje felett. A madár sem volt rest, kihasználta a kínálkozó alkalmat, és lecsapott a magasból. Éppen tátotta volna hatalmas csőrét, hogy egészben lenyelje zsákmányát, amikor a pocok könyörögni kezdett:

  – Kérlek, ne egyél meg, madarak királya! Én vagyok a húsvéti pocok, így ha elpusztulok, nem kapnak a gyerekek ajándékot az ünnepen!

  – Hiszi a piszi! De tudod mit? Ha tényleg te vagy a húsvéti pocok, akkor én is kérek tőled meglepetést. Adj nekem valamit! – parancsolta a sas.

  – Sajnos te még egy pirinyó csoki tojást sem érdemelsz, mert gonosz vagy! Meglepetést csak jók kaphatnak!

  – Akkor te leszel a vacsorám! – mondta a sas, azzal bekapta a kis rágcsálót, és már repült is tovább.

  Ebben a pillanatban megállt minden élet a tisztáson. A madarak abbahagyták éneküket, az őzek leszegték fejüket, a mókusok befejezték az ugrándozást, a pókok sem szőtték tovább hálójukat. Halálos csend telepedett a tájra, csak a megválaszolatlan kérdések tolongtak a fejekben: „Mi lesz most a gyerekekkel? Ki viszi el nekik a húsvéti ajándékokat?” Végül az aprócska nyúl szólalt meg:

  – Szegény pocok! Még az élete árán is megvédte a húsvéti ajándékokat: nem jutalmazta meg azt, aki gonosz! Én vállalom, hogy átveszem tőle a stafétabotot, ne maradjanak meglepetés nélkül a jó gyerekek!

  Ettől a naptól kezdve húsvétkor a nyúl hozza az ajándékot mindenkinek, aki megérdemli. De ha belenéztek egy húsvéti nyuszi szemébe, mindig láttok benne egy könnycseppet elődje, a hős húsvéti pocok tiszteletére.

  (Forrás: okosanya.blog.hu III. országos mesefesztivál díjazott gyermek meseírójának műve)

  Pin It on Pinterest