A fehér majom (indián mese)

Fehér majom
Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 1 Átlag: 4]

Élt régen egy vadász, Hidoromának hívták. Minden nap hajnalban fölkerekedett, fogta a fúvócsövét meg a fanyilait és kiment az őserdőbe vadászni. És a szerencse nem hagyta cserben, mindig zsákmánnyal tért haza. Már-már ő maga is kezdte azt hinni, hogy nála különb vadász nincs a környéken.

Egy napon megpillantotta a kis fehér majmot, Csorukát. Fúvócsövével célba vette, kifújta a nyilat, ám ez egyszer nem talált. Próbálkozott hát újra, de bizony a nyíl mindig félreszállt. A majom pedig ugrált egyik fáról a másikra, nyomában az üldöző vadásszal. Így keveredtek egyre mélyebbre az erdőségben.

Hidoroma már kilőtte az összes nyilát, de minden próbálkozása sikertelen maradt.

– No, annyi baj legyen – legyintett a vadász-, majd faragok helyettük újakat. Így is tett, és máris üldözőbe vette megint a fehér majmot. Egyszer csak egy patakhoz értek.

A majom egy ugrással a víz közepén álló kövön termett, Hidoroma pedig diadalittasan fölkiáltott:

– Most nem menekülsz! Ám abban a pillanatban a víztükrön körkörök jelentek meg, mintha a majom a patakba ugrott volna. A vadász várakozott, a majomnak hűlt helye támadt.

Helyette egy fehér hal jelent meg a vízben.

– Á, szóval így állunk! – okoskodott Hidoroma.

– Ez csak Csoruka lehet, hallá változott a nagy kópéja! Nem is tanakodott sokáig, folyondárokból jó erős varsát font, és a vízbe dobta:

– Most menekülj el, ha tudsz!  És amikor kisvártatva kihúzta a halcsapdát, óriási zsákmánynak örülhetett. Volt abban mindenféle hal, apróbbacska, nagyobbak, de a fehér hal sehol!

–  Biztos megint kiagyalt valamit, hogy túljárjon az eszemen! – csattant fel a vadász, s ekkor hirtelen megpillantott egy kis fehér kagylót, amint az iszapba akarta befúrni magát

. Most Hidoroma cselhez folyamodott, úgy tett, mintha nem vette volna észre a kagylót. S az bizony lépre is ment szépen. Amikor óvatlanul előmászott az iszapból, a vadász egy hirtelen mozdulattal elkapta. A partra futott vele és gyorsan kinyitotta a kagylóhéjat. És láss csodát! Egy szépséges lányka csücsült benne!

Olyan pöttömnyi volt az istenadta, akár egy gyöngyszem.

– Kérlek, ne bánts – könyörgött a lányka -, én csak a kitartásodat és a bátorságodat akartam próbára tenni. Kíváncsi voltam, hogy ti, emberek vajon okosabbak vagytok-e az állatoknál?

– De hiszen magad is ember vagy! – álmélkodott Hidoroma.

– Hát, hol ember vagyok, hol fehér majom, egyszer hal, másszor madár.

.. Mert tudd meg, én az őserdő tündére vagyok, s te vagy az első ember, akinek elárultam a titkomat. – Hát, hol ember vagyok, hol fehér majom, egyszer hal, másszor madár… Mert tudd meg, én az őserdő tündére vagyok, s te vagy az első ember, akinek elárultam a titkomat.

– Én is szeretnék alakot változtatni – sóhajtotta Hidoroma.

– Szeretnék majom, hal, aztán madár lenni. Akkor ugrálhatnék a fákon, úszhatnék a folyóban és a magasba repülhetnék!

– Ne vágyakozz többre, mint amennyire képes vagy! – intette a tündér.

– Ne légy elégedetlen magaddal! A túlzott nagyravágyás nem boldogít – mondta végül, s azzal örökre eltűnt Hidoroma szeme elől.

A vadász pedig a szívébe véste a tündér szavait, s talán az óta is boldogan él a falujában.