Végh György: Móka Miki mackója

Móka Miki mackója
Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Tudnotok kell, hogy Móka Mikinek sok játéka van, de a legjobban talán mégis Maci Lacit szereti. Amig kicsi volt, nem is tudta jól kimon­dani a nevét, csak így becézte, selypegve: „Maszi Laszi”. Nővérkéi sze­rint azonban inkább a Mackó Lackó név illik rá. Ez persze nagyon felnőttesen hangzó név, ezzel az erővel hívhatnák akár Mackó, sőt Medve Lász­lónak is, azonban ilyen névvel százezer felnőtt szaladgál a nagyvilágban. Ezért jobb, ha így emlegetjük mi is: Maci Laci.

(Maci Laci persze nem azonos az erdőben élő Maci Lacival, csak a névrokona. Mert az erdei Maci Laci igazi kis medvebocs, Móka Miki Maci Lacija pedig játék mackó.)
Móka Miki Maci Lacijának a szőre barna, talpa sárga, és két fekete gombszeme van, a nyakában pedig égszínkék szalag. (Jól figyeljé­tek meg ezt a leírást, mert az erdei másik Maci Laci egészen másként öltözik ám!)

Móka Mikulásné született Szomorú Borbála a múlt hét előtti kedden elvitte kisfiát, Móka Mikit a nagyvásárcsarnokba. Vettek csirkét és salá­tát, tejfölt, cseresznyét is egy kosárral. Már indultak volna haza, amikor Móka Miki észrevett egy kis üveg akácmézet.

– Édesanya – rángatta meg Móka Mikulásné született Szomorú Bor­bála kezét -, szereted te Maci Lacit?

– Hát persze hogy szeretem! – cirógatta meg édesanyja Móka Miki fejét.

– Akkor vegyél neki egy kis akácmézet!

– Ne mondd! – mosolyodott el édesanyja. – Nem is tudtam, hogy a te Maci Lacid is szereti a mézet!

– De mennyire! Akárcsak igazi testvérei az erdőben! Csak addig nem merte neked megmondani!

Móka Mikulásné született Szomorú Borbála vett hát egy kisüveg pergetett akácmézet a nagy medvék kis öccsének.

Néhány nap múlva Móka Mikulásné született Szomorú Borbála meg­kérdezte Móka Mikit:

– Aztán mondd csak, Mikikém, eszik-e Maci Laci a mézből?

– Hogy eszik-e? – sóhajtott Móka Miki. – De mennyit, ó, de mennyit! Képzeld, anyu, ma reggelre mindent felfalt a kis medve! Pedig tegnap este még egyujjnyi mézet hagyott benne az üvegben, és komolyan mondom neked, anyu, hogy az éjjel ki se nyitottam, belé se nyúltam, mint máskor!

Képzeljétek, egyes családokban ilyen furcsa mackók élnek; nem átallják elnyalni gazdájuk elől titkon az akácmézet!

Vagy talán nem is Maci Laci volt; hanem Móka Miki vagy netán Móka Sári?

Móka Mikulásné született Szomorú Borbála nem is készített attól fogva estére akácmézet a kék pántlikás Maci Lacinak, de szívesen kente meg vastagon mézzel Móka Miki és Móka Sári vajas kenyerét, ha tízóraira vagy uzsonnára kértek belőle.