Mátyás király meg a köleseszsák

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Egyszer Mátyás király mendegélt az országúton. Szegény kopottas vándornak nézett ki. Amint mendegélt, utolérte két szekér. Mind a kettő kölessel volt megrakva. Az egyik szekeret előreengedte Mátyás. A másik szekéren kiszúrt a késével egy köleszsákot, aztán tovább lépkedett a szekér mellett. Addig-addig ballagott a szekér mellett, hogy szoba elegyedett a kocsissal. Kérdezte Mátyás király a kocsistól:

-Jóember, nem tudja hol lehetne valami munkát kapni a környéken?

Azt felelte a kocsis:

-Jöjjön csak abba a faluba, ahová én viszem a kölest, ott majd segít behordani a malomba a kölesesszsákokat!

Mátyás feltelepedett az ülésdeszkára a kocsis mellé, mendegélt a szekér. Egyszer megérkeztek a malomhoz. Kezdték behordani a zsákokat. Észrevette a kocsis, hogy az egyik zsákból kifolyt a köles, nagyon megijedt. A kárt neki meg kell fizetni. Na, oda a napszámja!

Mikor a malmos is észrevette, hogy mi történt, leordítozta, leteremtettézte a szekerest. A zsák kölest háromszoros áron fizettette meg. Mátyás király eloldalgott onnan.

Másnap hívatták a malmost is meg a kocsist a községházára. Itt aztán Mátyás király megmondta, hogy ő szúrta ki zsákot. A kocsisnak megfizette a köles háromszoros árát. Még egy zacskó aranyat is adott neki vigasztalásul. A kapzsi malmost megbotoztatta abban a szent helyben, amiért így bánt a szegény emberekkel. Háromszorosát követelte rajta a valódi kárának.