Skip to content

A töklámpás eredete

  A töklámpás eredete

  A töklámpás eredete

  Az első töklámpást a Brit szigetekről származtatják, és a sokak szerint először a Samhain ( ejtsd: száuiny, vagy szaviny) kelta ünnep jelképeként jelent meg.  A kelták Franciaország, Írország és Nagy-Brittania területén éltek, akik sok istenben hitten, de közülük is kiemelkedik Samhain. Napját a kelta újév kezdetén, november 1-jén ünnepeltek. Ekkor ért véget a nap-szezon és kezdetét vette a sötétség és a hideg időszaka. Az ünnep megtalálható minden kelta népnél – igaz, különböző neveken.  A kelta hagyomány szerint ilyenkor Samhain a halál és sötétség istenének fogságába került.

  A kelta hiedelem szerint október 31-én, az újév előestéjén a holtak összegyűlnek Samhain hívására és különféle állatok alakját öltötték fel. Az akkor még tarlórépából készített lámpások többféle célt szolgáltak. Egyrészt, hogy Samhain éjszakáján az utat megvilágítsák az embereknek, másrészt, hogy megvédjék az embereket és azok otthonait a különféle alvilági lényektől (voltak akik ezért az ablakpárkányra is kihelyezték a lámpásokat), harmadrészt pedig a “halloween töklámpás” szimbolizálta ezeket a túlvilágról származó szellemeket.

  A töklámpás eredete
  A töklámpás eredete

  A hagyomány szerint e napon a holtak is visszatérnek a rokonaikhoz. Ámbár nemcsak a hálás rokon tér vissza, hogy szórja áldásait, hanem a megölt ember is, aki bosszúra szomjazik. A tündérek Samhain idején embereket rabolnak el és viszik tündérdombjaikba. Ellenük az emberek talizmánokat használtak, vagy otthon maradtak.

  A töklámpás hagyományát az 1800-as években vitték át Észak Amerikába brit és ír bevándorlók, akik az éhínség elől a szebb jövő reményében költöztek el szülőföldjükről. Természetesen vitték magukkal az ősi, kelta eredetű népszokásokat, amik akkorra már keveredtek a római és keresztény hagyományokkal is.

  Mivel Észak-Amerikában a tök egyszerűbben beszerezhető volt, illetve kifaragni is sokkal könnyebben lehetett, ezért ott már tökből készítették a halloween töklámpást.

  Töklámpás Magyarországon

  A töklámpást legtöbben halloween ünnepével kötik össze, és kevesen tudják, hogy Magyarországon már a 11. században is volt töklámpás, igaz eltért a jelenlegi halloween töktől..

  1063-ban történt, hogy a német uralkodó Salamont a magyar trónra juttatta. A trónra kerülte után segítségéért Salamon gazdagon megjutalmazta IV. Henrik, német uralkodót. Így nem csoda, hogy még uralkodása idején lázadtak ellene.

  Salamon-torony
  Salamon-torony

  Felkelt ellene unokatestvére, Géza is, akit a lengyelek is támogattak és László testvére is. 1064-ben ugyan békét kötöttek, de a béke nem volt tartós. 1074-ben Salamont legyőzte Géza és László, akik sokáig illegitim királyként uralkodtak (I. Géza és I. László).

  1081-ben végül Salamon király behódolt Szent Lászlónak, de egy évre rá mégis merényletre készült László ellen. A meghiúsult merénylet után Salamont Visegrádon bebörtönözték. Az őrök parancsba kapták, hogy a tornyot, ahol Salamon raboskodott, sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki, hogy éjszaka is szemmel tudják tartani a rabot. A töklámpások fénye azonban nemcsak a tornyot világították meg, hanem a dunai hajósoknak is támpontul szolgáltak: innen ered a “fénylik, mint Salamon töke” mondásunk.

  Pin It on Pinterest